Duminica, la Chisinau, a avut loc primul congres al nou infiintatului Partid al Unitatii Nationale (PUN). La eveniment a participat si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, care a fost desemnat in cadrul congresului presedintele de onoare al formatiunii. Mai mult, fondatorul PUN, Anatol Salaru, a anuntat ca functia de presedinte al partidului ramane vacanta pana la restabilirea catateniei R. Moldova a lui Traian Basescu. Salaru a afirmat ca PUN se declara impotriva schimbarii sistemului electoral din Moldova si vrea sa colaboreze cu partidul Maiei Sandu.

Traian Basescu la congresul PUNTFoto: Captura Privesc.eu

UPDATE 17.40 Anatol Salaru anunta ca Partidul Unitatii Nationale se declara impotriva schimbarii sistemului electoral din Moldova si vrea sa colaboreze cu partidul Maiei Sandu, scrie Unimedia.info

"PUN este impotriva modificarii sistemului electoral, oricare ar fi el: uninominal sau mixt", a declarat Salaru.

Totdata, acesta a spus ca partidul sau isi doreste sa colaboreze cu Partidul Actiune si Solidaritate (PAS).

"Vrem sa colaboram cu partidul Maiei Sandu si ne adresam membrilor nostri sa nu intre in conflict cu organizatiile PAS pentru ca sunt singurele cu care putem colabora", a mai spus Anatol Salaru.

Anterior, intrebata daca ar colabora cu partidul lui Salaru, Maia Sandu a declarat ca PAS colaboreaza doar cu oameni onesti si integri.

UPDATE 17.00 Functia de presedinte al Partidului Unitatii Nationale ramane vacanta pana la restabilirea catateniei Republicii Moldova a lui Traian Basescu, a anuntat fondatorul PUN, Anatol Salaru.

UPDATE 16.50 Traian Basescu a fost desemnat presedintele de onoare al Partidului Unitatii Nationale, anunta Unimedia.info

In cadrul congresului PUN, ex-presedintele Romaniei Traian Basescu a fost desemnat presedintele de onoare al noului partid. Candidatura acestuia a fost propusa de presedintele PUN, Anatol Salaru, precizeaza publicatia citata.

De asemenea, deputatul roman Constantin Codreanu a fost votat prim-vicepresedintele partidului.

Prim-vicepresedinta PUN Ana Gutu a declarat ca noul partid se va pregati pentru alegerile parlamentare de anul viitor. "Alegerile parlamentare din 2018 trebuie sa aduca un Parlament al unirii", a declarat Gutu.

____

Duminica, la Chisinau, are loc primul congres al Partidului Unitatii Nationale, care recent a fost inregistrat la Ministerul Justitiei. Potrivit Unimedia.info, la congres participa si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Unimedia.info aminteste ca, primul pas spre inregistrarea juridica a Partidului Unitatii Nationale a fost facut in martie. Atunci, fostul ministru al Apararii a anuntat ca a fost lansat oficial grupul de initiativa care va pregati congresul formatiunii. Printre membrii grupului fac parte: ex-deputatul PLDM Calin Vieru, fostul ministru al Apararii, Alexandru Cimbriciuc, expertul financiar Sveatoslav Mihalache si altii.

UPDATE 14.52 Informatia din presa moldoveana a fost confirmata de un deputat PMP ales pe listele pentru diaspora, Doru Coliu, care a postat pe Facebook imagini de la Chisinau.

La congresul extraordinar al partidului participa alaturi de Traian Basescu si o delegatie de 10 parlamentari romani, scrie site-ul Deschide.md.

In cadrul congresului a fost semnat totodata un protocol de colaborare si parteneriat privilegiat intre Partidul Miscarea Populara din Romania si Partidul Unitatii Nationale.

Partidul Unitatii Nationale a fost inregistrat saptamana trecuta la tribunal si este condus de fostul Ministru al Apararii din Moldova, Anatol Salaru, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari sustinatori ai integrarii in NATO a Moldovei. PUN isi propune sa devina principala forta de dreapta si sa coaguleze in jurul sau toate miscarile unioniste. Liderul sau a declarat intr-un interviu acordat presei moldovene zilele trecute ca formatiunea sa este "un partid romanesc, unionist si promovam integrarea in spatiul euro-atlantic", mai scrie Deschide.md.