Comandantul operatiunilor speciale a dezmintit pentru prima oara, joi, in mod public existenta unui program de "executii tintite" ale jihadistilor francezi care lupta in randul Statului Islamic la Mosul, asa cum scria ziarul Wall Street Journal (WSJ) in mai, relateaza news.ro citand Reuters.

Potrivit cotidinului american, fortele speciale franceze ar fi furnizat contraterorismului irakian o lista de 27 de nume ale unor cetateni francezi, insotita de fotografii a cinci dintre ei, cu scopul de a-i impiedica sa se intoarca in Franta pentru a comite atentate.

La acea vreme, Statul Major francez interarme a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la existenta unei asemenea liste, subliniind ca misiunea fortelor speciale la Mosul, un fief al gruparii jihadiste Statul Islamic, era sa "consilieze si sa sustina trupele irakiene", in cadrul coalitiei arabo-occidentale.

"Noi nu facem asa ceva, nu are sens", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, viceamiralul Laurent Isnard, comandantul COS.

"Avem combatanti in fata noastra. Ne aflam pe stradute, in cartiere mici, suntem pe cale sa atacam orasul vechi. Nu va imaginati ca vom stabili 'eu voi trage, pe a doua strada, a treia la stanga, asupra cutarei persoane'", a continuat el.

"Suntem pe o linie a confruntarii, suntem pe cale sa ne angajam cu oamenii pe care-i ave in fata. Cum poti sa stii dinainte? Oamenii nu raman expusi cu o biografie langa ei", a insistat ofiterul.

El a subliniat ca operatiunile speciale franceze in Irak, "confidentiale", nu sunt "misiuni secrete" si respecta dreptul razboiului.