La un an dupa ce referendumul britanic pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana a provocat un soc in intreaga lume, luni incep oficial negocierile pentru Brexit la Bruxelles unde europenii se tem ca guvernul fragil condus de Theresa May ar putea complica aceste negocieri istorice, scrie AFP.

Startul oficial al negocierilor va fi dat de negociatorul-sef al Uniunii Europene, francezul Michel Barnier, si de ministrul britanic David Davis la ora locala 11:00 (09.00 GMT), la sediul central al Comisiei Europene.

"Acesta este inceputul negocierilor care vor determina viitorul UE si al Marii Britanii", afirma Davis intr-o declaratie emisa inainte de sosirea sa la Bruxelles.

"Drumul este inca lung, dar destinatia noastra este clara:. Un parteneriat profund si special intre Marea Britanie si UE, un acord ca niciun altul in istorie", mai precizeaza Davis.

Dar, la intalnirea de luni nu vor fi abordate aceste perspective indepartate. Aceasta va fi dedicata organizarii practice a negocierilor complexe pentru o "retragere ordonata" a Regatului, de asteptat la sfarsitul lunii martie 2019, dupa 40 de ani de un membru al UE.