O dubita a intrat luni in credinciosii care ieseau dintr-o moschee londoneza, una dintre cele mai mari din tara, ucigand cel putin o persoana si ranind mai multe. Premierul Theresa May a spus ca incidentul este tratat ca un potential atac terorist, iar cea mai mare organizatie musulmana britanica a afirmat ca este un act deliberat de islamofobie in timpul Ramadanului. Soferul, in varsta de 48 de ani, a fost imobilizat de civili inainte sa fie arestat de politie.

O masina a intrat in pietoniFoto: Captura YouTube

Evolutia evenimentelor de luni:

16.50Soferul dubei nu era cunoscut autoritatilor ca extremist, a declarat un oficial al ministerului de interne.

12.38Arhiepiscopul de Canterbury a condamnat atacul: “Suntem solidari cu prietenii nostri musulmani si ne rugam pentru cei indurerati sau raniti”.

11.14“Duba pur si simplu a venit peste noi. El (soferul) striga: ‘O sa ucid toti musulmanii’”, a declarat Abdulrahman Saleh Alamoudi pentru BuzzFeed News

11.08 Momentul in care suspectul este arestat:

09.00 - Politia metropolitana precizeaza ca nu mai are in vedere deocamdata alti suspecti in urma acestui incident, dar ca investigatia continua (The Guardian). Precizarea vine dupa ce mai multi martori ai incidentului au spus ca au vazut trei persoane in dubita care a intrat in oameni

08.33Mai multi martori au declarat Sky News ca imamul moscheii a protejat soferul dubei de civilii furiosi din jur pana la venirea politiei.

Relarile par sa confirme comunicatul Muslim Welfare House, in care se multumeste imamului Mohammed Mahmoud, “al carei curaj a ajutat la calmarea situatiei dupa incident si care a impiedicat alte raniri si pierderi devieti omenesti”. (Guardian)

08.02 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus ca “oribilul atac terorist” a lovit londonezi nevinovati care se rugasera in sfanta luna a Ramadanului.

7.30 Premierul Theresa May anunta ca incidentul este tratat ca un "posibil atac terorist" si ca va prezida o reuniune a Comitetului de Urgenta (Reuters)

07.15 Mohammed Shafiq, seful organizatiei musulmane Fundatia Ramadanului, a condamnat "atacul rau intentionat".

"In cazul in care se confirma ca acesta este un atac deliberat, atunci trebuie sa fie considerat un act de terorism", a adaugat el.

Asociatia musulmana de aparare a Drepturilor Omului, Cage, denunta "cresterea galopanta a islamofobiei" si indeamna la calm.

07.00Politia din Londra anunta ca o persoana a murit si opt au fost ranite. Suspectul, un barbat de 48 de ani a fost prins chiar de catre martori.El a fost dus la un spital din Londra si urmeaza sa fie apoi audiat.

06.50 Doi musulmani si-ar fi pierdut viata in incidentul de duminica noaptea din apropiere de moscheea Finsbury Park din Londra (The Sun).

06.40: Evocand un "eveniment teribil",premierul britanic Theresa May a spus: "Toate gandurile mele se indreapta spre cei raniti de cei apropiati lor si de serviciile de urgenta de la fata locului".

Liderul laburist Jeremy Corbyn a scris pe Twitter ca este "socat". (AFP)

05:10: Un barbat inarmat cu un cutit a coborat din masina, cel putin o persoana a fost injunghiata (Reuters).

Incidentul are loc in plina perioada a Ramadanului cand musulmanii practicanti se roaga in moschei dupa caderea noptii si vine dupa alte doua atacuri comise anul acesta la Londra, comise de islamisti. Pietoni au fost loviti de vehicule la Parlament, in luna martie si pe London Bridge, acum doua saptamani.

"Politia a fost chemata imediat dupa ora 0:20 (23:20 GMT) cand a fost semnalat faptul ca un vehicul a intrat in pietoni", a anuntat Politia intr-un comunicat. "Exista un anumit numar de raniti" si "o persoana arestata", a mai precizat Politia.

Serviciul de ambulanta din Londra a trimis mai multe echipaje la locul incidentului, Seven Sisters Road.

Consiliul musulmanilor, organizatie care reprezinta musulmanii din Marea Britanie, a anuntat ca incidentul s-a petrecut in fata unei moschei.

Reamintim ca 7 oameni si-au pierdut viata si alti 48 au fost raniti in noaptea de 3 spre 4 iunie la Londra dupa ce o camioneta a intrat in trecatori pe London Bridge, iar trei barbati au injunghiat oameni pe strazi si in baruri. Cei trei atacatori au fost impuscati mortal de fortele de ordine dupa cateva minute.