Actuali si fosti lideri politici ai lumii au reactionat vineri la anuntul decesului fostului cancelar german Helmut Kohl, arhitectul reunificarii tarii, omagiindu-l drept unul dintre cei mari lideri ai Europei postbelice, transmit agentiile internationale de presa.

''Decesul lui Helmut ma indurereaza profund. Mentorul meu, prietenul meu, esenta insasi a Europei. Ne va lipsi enorm, enorm'', a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

La randul sau, fostul presedinte american George H.W. Bush, care a colaborat indeaproape cu Kohl in perioada mandatului sau la Casa Alba, intre 1989-1993, cand in Europa au avut loc atat caderea Zidului Berlinului, cat si reunificarea germana, a deplans moartea fostului cancelar, numindu-l ''un prieten adevarat al libertatii si barbatul pe care il consider unul din cei mai mari lideri ai Europei postbelice'', relateaza Agerpres.

''Colaborarea stransa cu foarte bunul meu prieten pentru a ajuta la infaptuirea unui sfarsit pasnic al Razboiului Rece si la unificarea Germaniei in interiorul NATO va ramane una din marile bucurii ale vietii mele'', a declarat cel de-al 41-lea presedinte american.

''Prin realizarile sale, Helmut a fost o stanca - in acelasi timp stabila si puternica. Astazi deplangem pierderea lui, chiar daca stim ca viata lui remarcabila va inspira generatii viitoare de lideri sa indrazneasca si sa infaptuiasca lucruri marete'', a notat Bush sr. in comunicatul sau.

La Bruxelles, presedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, a salutat in Helmut Kohl ''un prieten si un om de stat care a ajutat la reunificarea Europei''. ''Imi voi aduce aminte intotdeauna de Helmut Kohl'', a scris Tusk pe Twitter.

''Un mare german si un mare european a plecat dintre noi. Ma aplec in fata realizarilor sale'', a transmis si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

''Helmut Kohl a fost intruchiparea unei Germanii unite intr-o Europa unita (...) Un european adevarat'', l-a omagiat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe cancelarul Reunificarii, in timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanjahu a transmis, prin intermediul biroului sau de presa, ''tristetea (sa) profunda'' fata de decesul ''unui mare prieten al statului Israel''.