Consiliul de experti in dreptul constitutional din Europaau evaluatcritic proiectele din Republica Moldova privind modificarea Constitutiei in sensul extinderii puterii presedintelui si privind votul mixt pentru alegerea Parlamentului, relateazaunmedia.info.

Igor DodonFoto: Publika.md

"In urma unor consultari publice ample cu toate partile interesate relevante, avizul comun a concluzionat ca reforma propusa nu poate fi considerata ca fiind adoptata prin consens larg. Se ridica "probleme semnificative", inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, alesi pe circumscriptii Parlamentului ar putea influentati de interesele de afaceri", se arata in comunicatul Comisiei de la Venetia.

Mai mult decat atat, in conformitate cu avizul comun, "responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscriptii cu mandat unic pentru componenta majoritara se bazeaza pe criterii vagi care prezinta un risc de influenta politica asupra acestui aspect al activitatii CEC".

Alte motive de ingrijorare in avizul includ urmatoarele: "criterii detaliate si cuprinzatoare pentru stabilirea circumscriptiilor locuitorilor din Transnistria si pentru cetateni din strainatate nu sunt stipulate, iar modificarile propuse sunt putin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor si a minoritatilor in Parlament, si nu introduse masuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru".

In ceea ce priveste propunerea de modificare a articolului 85 din Constitutia Republicii Moldova, care ar oferi competentele suplimentare Presedintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Venetia a constatat ca aceasta ar putea oferi presedintelui o putere executiva excesiva, care ar putea fi utilizata drept un instrument de "politica de partid" in cadrul regimului parlamentar actual.

Igor Dodon s-a intalnit, pe 19 mai, cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, veniti la Chisinau, pentru a analiza posibilitatea modificarii Constitutiei Republicii Moldova, in vederea acordarii imputernicirilor suplimentare sefului statului, initiativa propusa de acesta.

Dodon a argumentat atunci ca este nevoie de o putere prezidentiala dura pentru a nu mai anarhie.