Fostul cancelar Helmut Kohl, parintele reunificarii germane, a murit vineri la 87 de ani, anunta cotidianul Bild, a carui conducere era foarte apropiata de aceasta figura marcanta a istoriei Germaniei contemporane, scrie AFP.

Helmut KohlFoto: Agerpres

A murit "in aceasta dimineata in locuinta sa din Ludwigshafen", in sud-vestul tarii, a precizat cotidianul.

Cancelarul german, care a stat cel mai mult in functie in perioada postbelica, intre 1982 si 1998, Kohl a fost motorul din spatele introducerii monedei euro, convingandu-i pe sceptici sa renunte la marca germana.

Starea sa de sanatate a devenit extrem de fragila, dupa ce a fost imobilizat intr-un scaun cu rotile, in 2008, cand a suferit un atac vascular cerebral.

Helmut Kohl este cel care a luat-o sub aripa sa pe Angela Merkel, care s-a nascut in Germania comunista, dupa reunificare. Aceasta ii va urma in fruntea partidului conservator, in 1999, in urma unei lupte interne. Cancelarul nu o va ierta niciodata.

Fostul cancelar va ramane in istorie pentru ca a reusti sa forteze mana liderilor sovietic si american Mihai Gorbaciov si George H. W. Bush, dar si a aliatilor europeni, pentru reunificarea Germaniei, in 1990, la mai putin de un an de al caderea Zidului Berlinului.

Kohl este cel care a pus capat ocupatiei militare a Germaniei, impuse de cele patru puteri victorioase in fata nazismului, punand bazele unei Germanii puternice pe scena internationala.

Si totusi, cand a preluat conducerea guvernului Germaniei de vest la varsta de 52 de ani, in 1982, este luat in deradere pentru latura sa rustica si provinciala si nimeni nu paria atunci ca acest fiu al unui functionar al fiscului provenit dintr-o familie din mica burghezie din Ludwigshafen va ramane in memoria colectiva europeana.

Dar, in 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului se prabuseste si cancelarul conservator, pe atunci contestat in CDU, imbraca, potrivit propriilor sale cuvinte, "mantau Istoriei".

Finalul carierei sale este mai putin glorios, afectat de un scandal legat de finantarea partidului sau. Sfarseste prin a recunoaste ca a primit donatii ascunse iar Angela Merkel, protejata sa, il alunga din partid.

Mai recent, in aprilie 2016, Helmut Kohl a denuntat politica de primire a migrantilor promovata de Merkel.

Viata sa privata - certuri cu copiii, polemica legata de rolul noii sale sotii, modul in care s-a purtat cu prima sa sotie, bolnava, Hannelore, care s-a sinucis in 2001 - i-au umbrit puternic ultimii ani de viata.