Luptatori ai Statului Islamic au capturat o noua baza importanta din Tora Bora, o zona muntoasa plina de pesteri ce se afla de-a lungul granitei Afganistanului cu Pakistanul, potrivit unor oficiali citati de Reuters.

Indepartata regiune din provincia Nangahar este celebra si pentru ca a fost folosita de Osama bin Laden la sfarsitul anului 2001, cand a incercat sa reziste impotriva fortelor militare ale Statelor Unite si ale Afganistanului care au rasturnat regimul taliban.

Acum oficiali afgani afirma ca militantii Statului Islamic au capturat complexurile de pesteri din Tora Bora dupa zile de lupte impotriva talibanilor care aveau baza acolo.

“Acele zone din Tora Bora erau o fortareata talibana, dar acum militantii Daesh le-a capturat prin lupta”, a declarat Shah Wali, comandant de politie in regiune.

Zabihullah Mujahid, purtator de cuvant al talibanilor, a admis ca fortele Statului Islamic au reusit sa cucereasca cateva sate, dar a negat ca au cucerit Tora Bora.

Generalul John Nicholson, comandantul armatei americane din Afganistan a promis ca va invinge fortele Statului Islamic de acolo, iar in aprilie a folosit una dintre cele mai mari bombe conventiale existente, aruncata asupra unui complex de caverne din districtul alaturat, Achin.

“Dupa Achin, Daesh cauta o a doua fortareata si acum o au”, a spus Wali.