Senatul american a aprobat noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca pedeapsa pentru ca apreciaza ca a intervenit in alegerile prezidentiale de anul trecut, noteazaGuardian. Legislatia blocheaza si o eventuala reducere de catre Casa Alba a sanctiunilor, lucru ce nu se mai poate face fara aprobarea Congresului.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Amendamentul privind Rusia, care a trecut cu 97 voturi “pentru” si 2 “impotriva”, a fost atasat unui act normativ privind intarirea sanctiunilor la adresa Iranului.

Acesta include sanctiunile existente la adresa Rusiei - impuse de ordinele executive ale lui Obama - si impune noi sanctiuni la adresa Moscovei pentru ingerinta in alegerile din 2016, agresiunea din Ucraina si sprijinirea guvernului sirian.

A fost stabilita si o procedura prin care Congresul va evalua orice incercare a lui DOnald Trump de a relaxa, suspenda sau ridica sanctiunile.

Potrivit amendamentului, vor fi impuse sanctiuni asupra rusilor care au fost gasiti vinovati de incalcarea drepturilor omului, de furnizarea de arme catre regimul Assad sau de desfasurarea de atacuri cibernetice pentru guvernul rus.

Masura tinteste domenii cheie din economia Rusiei, inclusiv sectoarele minier, al metalelor, transporturilor navale si pe calea ferata.