Seful Pentagonului, James Mattis s-a declarat "socat", luni, de capacitatea de lupta scazuta a armatei SUA, urmare a reducerii in ultimii ani a bugetului Apararii, scrie AFP.

In fata Comisiei Fortelor Armate din Camera Reprezentantilor, ministerul american al Apararii a reamintit ca s-a retras din armata dupa intrarea in vigoare a "sechestrarii", cu referire la un mecanism bugetar care a determninat restrictii in portofoliul armatei.

"Patru ani mai tarziu, m-am intors la minister si am fost socat de ceea ce am vazut in ceea ce priveste pregatirea noastra de lupta", a explicat Mattis, audiat referitor la propunerea privind bugetul Apararii propus de Donald Trump pentru anul fiscal 2018.

"Niciun inamic din teren nu a fost la fel de distructiv pentru pregatirea armatei noastre", precum "sechestrarea", a sustinut el ferm.

In proiectul de buget pentru 2018, presedintele american propune majorarea bugetului Apararii cu aproximativ 10% (pana la 639 de miliarde de dolari), comparativ cu cel propus de fostul presedinte american Barack Obama in 2017.