Opozantul principal al Kremlinului, Alexei Navalnii, a fost condamnat, in noaptea de luni spre marti, la 30 de zile de inchisoare pentru ca ar fi chemat la manifestatii neautorizate desfasurate in toata Rusia, a indicat purtatoarea sa de cuvant, pe Twitter, transmite AFP.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

"Sentinta: 30 de zile", a scris Kira Iarmych. Bloggerul anticoruptie, 41 de ani, retinut la iesirea din locuinta sa luni dupa-amiaza, a comparut in fata unui tribunal din Moscova pentru nesupunere fata de fortele de ordine si incalcari ale regulilor privind organizarea manifestatiilor, potrivit Agerpres.

Opozantul numarul unu al Kremlinului, Alexei Navalny, si aproape o mie dintre partizanii sai au fost arestati luni in timp ce au participat la actiune de protest in intreaba Rusia, in cadrul unei zile de mobilizare impotriva coruptiei elitelor, scrie AFP.

Mii de rusi, adeseori foarte tineri, au iesit pe strazi in zeci de orase, inclusiv in apropiere de Kremlin, la Moscova, unde fortele de ordine au incercat sa respinga multimea recurgand uneori si la lovituri de bastoane.

ONG-ul OVD-Info afirma ca a numarat cel putin 600 de oameni arestati la Moscova si 300 la Sankt Petersburg (nord-vest), precizand ca este vorba de date inca preliminare. Multiple arestari au avut loc in orasele de provincie, la Vladivostok (Extremul rient), enclava Kaliningrad (Baltica), Norilsk (marele Nord) si Soci (sud).