Terasele roz si albe ale Lacului Rotomahana, din Noua Zeelanda, considerate a opta minune a lumii, ar fi fost redescoperite de oamenii de stiinta, la 131 de ani dupa ce au fost ingropate de o eruptie vulcanica, scrie The Guardian.

Terasele roz si albe, Bloomfield 1884Foto: Wikipedia

La mijlocul anilor 1800, teresale roz si albe ale Lacului Rotomahana din Insula de Nord au atras turisti din toata lumea. Terasele, reprezentate de de piscine care coborau în cascade până în apele temperate ale lacului, au fost înghițitd de o erupție a Muntelui Tarawera, în 1886.

Doi cercetători cred că au identificat locul unde s-ar putea afla terasele dispărute, care au fost conservate la o adâncime de 10-15 metri sub straturi de noroi și cenunșă.

“Ele (terasele) au devenit cea mai mare atractie turistica din emisfera sudica si din Imperiul Britanic, iar nave pline cu turiști au facut cursele periculoase din Marea Britanie, Europa și America pentru ca aceastia sa le putea vedea”, spune Rex Bunn, unul dintre cercetători, care subliniaza ca nu exista rapoarte privind latitudinea sau longitudinea teraselor.

Ei au folosit pentru stabilirea locului jurnalele geologului Ferdinand Hochstetter, care contineau descrieri detaliate cu privire la localizarea acestor terase inainte de euptia din 1886.

“Cercetările noastre s-au bazat pe singurul studiu realizat vreodată despre acea parte a Noii Zeelande și, prin urmare, suntem convinși că cartografia este solidă", a spus Bunn. "Hochstetter a fost un cartograf foarte competent".

Acesta a mai spus ca terasele ar trebui sa fie intr-o conditie rezonabila si ar putea fi readuse la fosta lor glorie, dupa vor fi excavate.

Nu este prima oara cand oamenii de stiinta sustin ca au gasit terasele pierdute. In 2011 cercetatori care au folosit un submarin au spus ca au gasit reminiscente ale teraselor pe fundul lacului, acoperite de namol si moloz.