Opozantul numarul unu al Kremlinului, Alexei Navalny, si aproape o mie dintre partizanii sai au fost arestati luni in timp ce au participat la actiune de protest in intreaba Rusia, in cadrul unei zile de mobilizare impotriva coruptiei elitelor, scrie AFP.

Alexei Navalny (centru)Foto: Facebook / Alexei Navalny

Mii de rusi, adeseori foarte tineri, au iesit pe strazi in zeci de orase, inclusiv in apropiere de Kremlin, la Moscova, unde fortele de ordine au incercat sa respinga multimea recurgand uneori si la lovituri de bastoane.

ONG-ul OVD-Info afirma ca a numarat cel putin 600 de oameni arestati la Moscova si 300 la Sankt Petersburg (nord-vest), precizand ca este vorba de date inca preliminare. Multiple arestari au avut loc in orasele de provincie, la Vladivostok (Extremul rient), enclava Kaliningrad (Baltica), Norilsk (marele Nord) si Soci (sud).

---------------

UPDATE 18:51: 500 de protestatari au fost arestati la Sankt Petersburg, a anuntat Ministerul rus de Interne, citat de Reuters.

UPDATE 17:43: 206 protestatari au fost retinuti in centrul Moscovei. (Reuters)

UPDATE 15:50 Politia a arestat cel putin 118 persoane in centrul Moscovei, la protestul la care s-au adunat mai multe mii de persoane, anunta corespondentii Reuters, care a fost martor la aceste arestari.

UPDATE 15:30 Politia a retinut zeci de protestatari in centrul celui de-al doilea oras al Rusiei, Sankt Petersburg, anunta Reuters

Navalny a fost arestat si el in timp ce se indrepta spre centrul Moscovei, pentru a participa la protest, a anuntat sotia sa, pe Twitter. 97 de persoane ar fi fost arestate.

"Salut, sunt Iulia Navalnaia. (...) Alexei a fost arestat la intrarea in cladire. A cerut sa va transmit ca proiectul nu s-a schimbat: Tverskaia", strada din centrul capitalei unde era prevazut protestul, potrivit unui mesaj postat pe contul oficial al opozantului.

Imagini cu momentul arestarii opozantului rus:

Este vorba de al doilea val de proteste, dupa cele din 26 martie, organizate in Rusia de Navalny, care conduce o campanie anticoruptie pe internet si si-a anuntat intentia de a candida impotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din 2018.

Potrivit presei locale, circa 3.000 s-au adunat la Novosibirsk, in Siberia, alte manifestatii de o amploare mai mica avand loc in Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok si mai multe alte orase.

La Moscova, circa zece persoane au fost arestate inainte de startul marsului, prevazut la ora 14,00 (12,00 GMT), potrivit site-ului OVD Info, care efectueaza o monitorizare a arestarilor in timpul manifestatiilor.

In 26 martie, cateva sute de oameni au fost arestati in Moscova in cea mai mare manifestatie antiguvernamentala din ultimii ani. Navalny insusi a petrecut 15 zile in inchisoare.

O multime impresionanta de oameni pare sa se fi adunat in Sankt Petersburg: