Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului, prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru formatiunea presedintelui Emmanuel Macron, La Republique En Marche, relateaza agentia DPA, citata de News.ro.

Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.

In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.

Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen.

La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.

In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului presedinte, tocmai pentru a aduce stabilitate in Hexagon.

Pentru Macron, cel mai rau scenariu pare in acest moment putin probabil: daca o alta formatiune castiga majoritatea, atunci el va numi un alt premier si va pierde controlul asupra agendei politice interne din Franta.

Emmanuel si Brigitte Macron au votat cu putin timp inainte de ora pranzului in localitatea Le Touquet.

Sondajele arata un succes pentru formatiunea centrista a presedintelui, care ar urma sa obtina in jur de 30% din voturi in primul tur al alegerilor legislative, ajungand in prima pozitie pentru a-si asigura o majoritate in cel de-al doilea tur pentru Adunarea Nationala.

Sectiile s-au deschis la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei) si se vor inchide in cele mai mari orase la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).

Peste 50.000 de politisti vor patrula in intreaga tara, care ramane sub stare de urgenta in urma atentatelor care au luat viata a 230 de persoane incepand cu 2015.

Intr-un ultim incident, un algerian radicalizat pe cont propriu a atacat cu un ciocan un politist din fata catedralei Notre-Dame.

Predecesorii Francois Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac au castigat majoritati clare in alegerile pentru Adunarea Nationala.

Insa, toti predecesorii presedintelui veneau din formatiuni consolidate si cu o structura regionala puternica in Franta.

La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica. Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale. Dar, formatiunea de centru-stanga va pune in joc 530 de candidati in alegerile legislative, dintre care cei mai multi nu au detinut niciodata o functie aleasa in Franta.

Macron le-a interzis candidatilor La Republique En Marche din a-si angaja membri ai familiei, daca sunt alesi in Adunarea Nationala.

De asemenea, toti parlamentarii formatiunii au primit interdictie din a actiona drept consultanti in timpul mandatului din Parlament.

Peste 47 de milioane de alegatori sunt eligibili pentru a vota in prima runda a alegerilor legislative, iar Marine Le Pen spera ca parlamentarii Frontului National sa intre in forta in Adunarea Nationala.