Disputa dintre Qatar si celelalte tari arabe din Golf ar putea duce la razboi, a declarat sambata pentru un ziar german ministrul de Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, adaugand insa ca vede totusi o sansa de detensionare a situatiei, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Exista un pericol ca aceasta disputa sa duca la razboi", a declarat Gabriel pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, evocand ceea ce a numit o "dramatica" asprime in relatii intre tarile aliate si vecine din Golf.

Sigmar Gabriel a afirmat ca discutiile personale pe care le-a avut saptamana aceasta cu omologii sai din Arabia Saudita, Qatar si Turcia, precum si convorbirile telefonice avute cu ministrii de externe din Iran si Kuwait au evidentiat ingrijorarile sale.

"Dupa discutiile pe care le-am avut saptamana aceasta, stiu cat de serioasa este situatia, dar cred sunt de asemenea sanse bune de a se inregistra progrese", a mai spus seful diplomatiei germane.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul si Yemenul au rupt luni relatiile lor diplomatice cu Qatarul, pe care il acuza ca "sustine terorismul". Celor cinci tari li s-au alaturat marti Libia si Maldive, aceasta fiind cea mai grava criza din regiunea Golfului Persic dupa campania militara din 1991 condusa de SUA in Irak.

Aceasta ruptura a fost insotita de o blocada economica de facto, cu inchiderea frontierelor terestre si maritime intre unele dintre aceste tari si Qatar, precum si cu interdictii de survol pentru companiile aeriene qatareze sau restrictii severe pentru deplasarile de persoane.