Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat vineri ca Europa trebuie sa investeasca mai mult in propria sa aparare din cauza schimbarii "fundamentale" a diplomatiei americane, scrie AFP.

Juncker, Trump si Tusk, la BruxellesFoto: Captura YouTube

"Statele Unite si-au schimbat fundamental politica externa inca inainte de venirea lui Donald Trump", a spus acesta, intr-o conferinta despre aparare si securitate desfasurata la Praga.

"Nu avem alta alegere decat sa ne aparam casa noastra (..) majorand efortul de aparare", a adaugat el. "Protectia Europei nu poate fi subcontractata", a adaugat el, referindu-se la Alianta atlantica.

Presedintele Trump a iscat, prin anumite afirmatii, dar si taceri, temeri legate de solidaritatea SUA cu ceilalti membri ai NATO in cazul unui atac impotriva unui stat membru.

Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect care isi propune mobilizarea a 5,5 miliarde de euro pe an pentru investitii in apararea europeana si a propus doua scenarii de integrare militara intarita a celor 27.

Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, dar si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, au insistat insa asupra complementaritatii dintre NATO si UE in ceea ce priveste apararea Europei.