Nick Clegg a pierdut joi noaptea alegerile in circumscriptia sa din Sheffield Hallam in favoarea rivalului laburist, intr-un esec considerabil pentru fostul vicepremier liberal-democrat, care a condus in perioada 2010-2016 alaturi de David Cameron, scrie news.ro citand BBC.

Clegg a transmis deja ca nu exista nicio circumstranta in care liberal-democratii sa sustina din nou o guvernare conservatoare, dupa lovitura de imagine considerabila cauzata de asocierea cu executivul fostului premier David Cameron.

Primele exit-poll-uri indicau 314 parlamentari conservatori, prin comparatie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentala inainte de convocarea alegerilor anticipate de catre May.

Desi conservatorii vor avea cei mai multi parlamentari , aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa-si intareasca pozitia si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic in legislativ ar putea sa intarzie negocierile cu celalalte 24 de tari europene si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit sau chiar sa formeze un nou executiv la Londra, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

Exit-poll-urile nu sunt intotdeauna corecte si trebuie sa amintim esecul urias al acestora in timpul referendumului privind pozitia Marii Britanii in UE.