Laburistii au castigat primele doua mandate parlamentare, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor generale din circumscriptiile Newcastle Central si Houghton/Sunderland South - care in ultimii ani s-au dovedit primele circumscriptii ce anunta rezultatele in alegerile din Marea Britanie, relateaza BBC, citata de news.ro.

Castigatorii laburisti din cele doua cirscumscriptii sunt Chi Onwwurah, care a obtinut cu 14.337 de voturi mai mult decat rivalul ei conservator din circumscriptia din Newcastle Central, precum si Bridget Phillipson in Houghton si Sunderland South.

In schimb, primele exit-poll-uri sugereaza ca laburistii lui Jeremy Corbyn vor castiga 266 de locuri in Camera Comunelor, prin comparatie cu cele 229 detinute inainte de dizolvarea legislativului de catre May.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

De asemenea, aceste rezultate inseamna ca laburistii ar putea sa incerce formarea unei coalitii de guvernare alaturi de liberal-democrati, care deja s-au retras din mai multe circumscriptii pentru a intari pozitia stangii - si nationalistii scotieni, care se opun iesirii din UE si vor sa castige independenta Scotiei.

Insa, liberal-democratii s-au aratat extrem de reticenti fata de formarea unei coalitii de guvernare cu stanga sau dreapta, ceea ce ar putea sa duca la un blocaj politic de lunga durata si la intarzierea negocierilor pentru Brexit.

Exit-poll-urile nu sunt intotdeauna corecte si trebuie sa amintim esecul urias al acestora in timpul referendumului privind pozitia Marii Britanii in UE.