Coreea de Nord a lansat joi mai multe rachete sol-mare de pe coasta sa de est, cel mai recent dintr-o serie de teste balistice prin care sfideaza presiunea mondiala de renuntare la programul sau militar, a anuntat armata sud-coreeana, citata de Reuters. Testele vin la mai putin de o saptamana dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o serie de sanctiuni vizand statul izolat, care a subliniat ca isi va continua programul nuclear si pe cel balistic fara nicio intarziere, informeaza news.ro.

De asemenea, vine a doua zi dupa ce Coreea de Sud a anuntat ca va amana instalarea componentelor ramase din sistemul american antiracheta care a infuriat principalul aliat al Phenianului, China.

Rachetele au fost lansate joi dimineata din orasul de coasta Wonsan si au zburat aproximativ 200 de kilometri, a anuntat Statul Major Interarme sud-coreean, intr-un comunicat.

Comparabil cu alte rachete balistice testate recent de Phenian, cele de joi sunt considerate mai defensive, menite sa apere in fata unor amenintari precum vase inamice.

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in a fost informat in legatura cu acest test, a anuntat armata, fara a oferi alte detalii.

China nu a reactionat la test, in timp ce Seulul si Washingtonul a anuntat ca analizeaza datele. Japonia este in stare de alerta sporita.