Comandantul cecen al unui batalion de voluntari care lupta impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei a fost ranit de gloante la Kiev de catre un individ care s-a dat drept jurnalist al cotidianului francez Le Monde, a informat politia vineri, scrie AFP.

La Paris, publicatia a dat asigurari ca niciunul dintre jurnalistii sai nu este in prezent in Ucraina.

Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost impuscat in piept joi seara si a fost internat in stare stabila, a facut cunoscut politia din capitala Ucrainei.

Potrivit fortelor de ordine, Adam Osmaiev si sotia sa, Amina Okuieva, au mers in centrul orasului Kiev pentru a acorda un interviu unui barbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus ca se numeste Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citati de Le Monde.

Publicatia a precizat ca nu are angajat "niciun Alex Werner (sau Verner)" si a condamnat "ferm orice uzurpare a identitatii jurnalistilor sai sau a numelui sau, indiferent de scop".

Dupa ce grupul a urcat intr-o masina, individul a scos un pistol si a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Sotia comandantului cecen a ripostat cu propria arma, ranindu-l pe agresor, scrie Agerpres. Acesta a fost, de asemenea, internat in spital.

Politia a informat ca atacatorul avea un pasaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar.

Aceasta tentativa de asasinat a fost "pregatita inainte de un ucigas care a fost trimis in Ucraina de serviciile speciale ruse", a scris pe Facebook Anton Gherascenko, consilier al ministrului de interne.

Adam Osmaiev a petrecut mai multi ani intr-o inchisoare din Ucraina dupa ce a fost acuzat in 2012 ca a vrut sa il asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetateanul kazah Ilia Pianzin,a fost extradat in Rusia si condamnat la zece ani de inchisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, in sudul Ucrainei, si si-a recunoscut vina, inainte de a isi retrage declaratiile care i-ar fi fost smulse sub tortura, dupa cum a afirmat. El a stat inchis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru detinere ilegala de explozivi, fara sa fie extradat in Rusia.

Pus in libertate la scurt timp dupa miscarea proeuropeana de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alaturat ulterior unui batalion de voluntari care lupta impotriva insurectiei separatiste proruse din estul tarii.