Statele Unite isi vor continua eforturile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, a dat asigurari vineri seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, a doua zi dupa ce presedintele Donald Trump a anuntat ca se retrage din Acordul pentru clima de la Paris, relateaza AFP.

Rex TillersonFoto: Wikipedia

"Cred ca este important ca toata lumea sa recunoasca faptul ca Statele Unite au un bilant fantastic in ceea ce priveste reducerea propriilor noastre emisii de gaze cu efect de sera. Este ceva de care putem fi mandri", a spus el.

"Acest lucru a fost facut fara Acordul de la Paris", semnat in decembrie 2015 de 195 de tari, a explicat secretarul de Stat. "Nu cred ca ne vom modifica eforturile pentru reducerea acestor emisii in viitor", a adaugat el.

El a cerut comunitatii internationale sa "priveasca aceasta perspectiva".

Seful discret al diplomatiei americane, care a fost pana pe 31 decembrie directorul general al gigantului petrolier ExxonMobil, s-a opus iesirii SUA din Acordul de la Paris si a lipsit joi de la Casa Alba, cand Trump a anuntat oficial retragerea.

Statele Unite sunt in prezent izolate pe scena internationala, dupa retragerea lor din acordul sustinut de ONU, UE si China.

Reactiile, venite din toate cele patru colturi ale lumii - din sfera politica, dar si din cea economica - au variat intre stupoare, furie si ingrijorare, dar si hotararea de a continua efortul colectiv promis la Paris in 2015.