Donald Trump a semnat o clauza derogatorie care permite ramanerea cancelariei americane la Tel Aviv timp de inca sase luni, a declarat pentru AFP un oficial sub protectia anonimatului. El a adaugat ca presedintele "crede ca nu este momentul oportun".

Potrivit postului CNN, citat de News.ro, acest gest - despre care Casa Alba afirma ca reprezinta un efort in vederea unei impulsionari a negocierilor israeliano-palestiniene - era asteptat, insa incalca o promisiune pe care Trump a facut-o in campanie in 2016.

"Presedintele Trump a luat aceasta decizie pentru a maximiza sansele negocierii cu succes a unui acord intre Israel si palestinieni, indeplinindu-si obligatia solemna de a apara interesele securitatii Americii", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

"Insa, asa cum a declarat in mod repetat, intentioneaza sa mute ambasada. Intrebarea nu este daca se va intampla acest lucru, ci cand".

Un oficial de rang inalt din cadrul administratiei a declarat pentru CNN ca "asa cum l-ati vazut pe presedinte spunand, in regiune si aici, la Washington, el crede ca acesta este un moment de speranta pentru pace si si-a angajat administratia sa incerce sa faciliteze inaintarea catre pace, iar din acest motiv a semnat clauza".

Trump a promis in intreaga sa campanie, in 2016, ca va muta Ambasada Statelor Unite la Ierusalim, o actiune pe care Guvernul israelian o promoveaza de mult timp.

"Vom muta ambasada americana in capitala eterna a poporului evreu, Ierusalimul", anunta el el intr-un discurs pe care l-a sustinut in martie 2016 la American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Insa, dupa ce s-a instalat la Casa Alba, el si consilierii sai au inceput sa-si dea seama cat de fragila este situatia referitoare la eventuale negocieri de pace in Orientul Mijlociu.

Dupa ce i-a vizitat atat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, cat si pe omologul sau palestinian Mahmoud Abbas, in cadrul primului sau turneu in strainatate, luna trecuta, Trump a spus ca el crede ca pacea intre cele doua parti este la indemana.

Un oficial de rang inalt din cadrul administratiei a declarat joi pentru CNN ca ambasada va fi mutata atunci cand vor exista conditii adecvate.

"Acesta nu este un lucru permanent", a spus el. "In ceea ce-l priveste (pe presedinte), este o chestiune cu privire la cand si nu daca ambasada americana este mutata la Ierusalim".

Acest oficial a declarat ca aceasta decizie este menita sa "mentina procesul de pace".

Fiecare presedinte american a semnat o asemenea clauza derogatorie, de doua ori pe an, dupa ce Congresul a adoptat in 1995 o lege care mandateaza mutarea ambasadei la Ierusalim.

Un oficial a declarat ca "toate partile" - adica liderii israelieni si palestinieni - au fost anuntati ca ambasada va ramane la Tel Aviv.