Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat marti Rusia pentru "incalcarea dreptului la alegeri libere", dand dreptate unor cetateni rusi care acuzau "forme de manipulare" la alegerile care au avut loc in Sankt Petersbug in 2011, scrie AFP.

CEDO a fost sesizata de 11 cetateni din Sankt Petersburg care acuzau "grave nereguli" la numararea voturilor alegerile parlamentare si municipale din orasul lor, plangandu-se de "absenta unei examinari efective a acestor alegatii", potrivit deciziei curtii.

CEDO a apreciat ca a existat o "incalcare a articolului 3 al Protocolului nr 1 (dreptul la alegeri libere) din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului legat de noua petenti".

Alegerile au fost castigate cu aproape 50% de partidul Rusia Unita (ER) al lui Vladimir Putin, care era atunci prim ministru in conditiile in care nu putea detine mai mult de doua mandate prezidentiale consecutive.

Opozitia a denuntat fraude ample si zeci de mii de oameni au manifestat la Moscova si in alte mari orase ale tarii.

La Sankt Petersburg, votul a fost marcat de renumararea a peste 50.000 de voturi in 48 de circumscriptii.

Petentii acuza ca cifrele finale au favorizat partidul puterii si ca o cincime din voturile exprimate au fost alocate pentru Rusia Unita dupa renumarare.

CEDO a cerut Msocovei sa plateasca cate 7.500 de euro pentru patru petenti, drept despagubiri morale.

Decizia nu este definitiva.