Cancelarul german Angela Merkel a afirmat marti ca Europa trebuie sa devina un actor diplomatic angajat, la cateva zile dupa ce catalogase "aproape incheiata" vremea in care increderea prevala, intr-o aparenta aluzie la relatiile dintre Europa, Statele Unite si Marea Britanie.

Angela Merkel si Donald TrumpFoto: Agerpres/EPA

"Relatia tranatlantica este de o importanta primordiala. Ceea ce am facut a fost sa spun ca, tinand cont de situatia actuala, exista si mai multe motive pentru care noi trebuie in Europa sa ne luam destinul in maini", a spus cancelarul german, intr-o conferinta de presa.

"Europa trebuie sa fie un actor care se angajeaza si pe plan international, consider asta ca fiind extrem de important", a adaugat cancelarul, care l-a primit pe premierul indian, Narenda Modi.

Potrivit Angelei Merkel, este necesar ca europenii sa aiba o "politica externa comuna" pentru a putea, spre exemplu, sa contribuie la rezolvarea conflictului din Libia.

"Pe anumite planuri, nu suntem atat de buni pe cat ar trebui, in special in chestiunea politicii migratorii", a adaugat ea.

Merkel, alaturi de alti lideri europeni, au pledat si in trecut pentru necesitatea ca UE sa se afirme pe scena internationala pentru a-si apara mai bine interesele. Dar, pana acum, crearea unei actiuni diplomatice europene a ramas in spatele prerogativelor statelor membre, avand in vedere reticentele de a abandona noi aspecte legate de suveranitate in acest domeniu esential.

In ultimele zile, Berlinul a insistat asupra acestui obiectiv, ridicand tonul in fata lui Donald Trump, in special dupa refuzul acestuia de a spune daca va respecta acordul de la Paris privind climatul.

Luni, ministrul german de Externe, social-democratul Sigmar Gabriel, s-a aratat foarte virulent fata de presedintele american, acuzat ca a "slabit" Occidentul si ca actioneaza impotriva intereselor UE.

Aceste tensiuni nu sunt noi. Inca din ziua alegerii miliardarului american, cancelarul a afirmat ca Donald Trump trebuie sa respecte valorile democratice occidentale, dupa o campanie marcata de derapaje si controverse.

Nici presedintele american nu a menajat Germania.

Fidel discursului impotriva liberului schimb, acesta a adoptat un ton foarte dur legat de excedentele comerciale germane, amenintand cu taxe vamale in semn de represalii.

In plus, Trump a acuzat Berlinul ca datoreaza "sume enorme de bani" catre NATO si SUA.