Autoritatile franceze cauta duminica doi suspecti pentru vandalizarea mormantului generalului Charles de Gaulle, la Colombey-les-deux-Eglises, un act ce a generat emotie si indignare, relateaza postul BFMTV, citat de News.ro.

Anchetatorii sunt pe urmele unui barbat de aproximativ 30 de ani care, sambata dupa-amiaza, in mai putin de un minut, a urcat pe mormantul generalului si a spart crucea.

Barbatul a plecat apoi din cimitir, fara a vandaliza altceva. El s-a urcat in masina sa, parcata langa cimitir, unde il astepta o alta persoana, cautata de asemenea.

Anchetatorii nu privilegiaza deocamdata nicio pista, insa un act politic este "putin probabil, tinand cont ca nu a fost facuta nicio revendicare".

Incidentul a avut loc pe 27 mai, Ziua Nationala a Rezistentei fata de nazism.

De Gaulle a fost o figura impozanta a istoriei franceze din secolul al XX-lea, conducand rezistenta nationala fata de ocupatia nazista din Al Doilea Razboi Mondial, punand capat razboiului colonial din Algeria, in 1962, si servind ca presedinte al Frantei timp de un deceniu, pana in 1969.

El a fondat Republica a V-a, care i-a acordat presedintelui puteri mari si a fixat o politica externa ce respinge conceptul de dominatie globala americanaa si sovietica, oferind Frantei o voce independenta pe scena mondiala.

De Gaulle a murit in 1970.