Papa Francisc a fost ovationat sambata la Genova, intr-o otelarie a grupului italian Ilva, unde a elogiat "demnitatea" furnizata de munca si i-a criticat pe "speculatori", protagonisti ai unei economii "fara chipuri", relateaza AFP, citata deAgerpres.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Vizibil in largul sau intr-un hangar imens si in fata a mii de muncitori cu casti de protectie si care scandau "Francesco, Francesco!", papa a subliniat ca "fara munca pentru toti, nu exista demnitate pentru toti".

Papa a dorit sa faca o distinctie clara intre sefii buni de intreprinderi si speculatori. Pentru papa Francisc "adevaratul sef de intreprindere trebuie sa fie inainte de toate un muncitor", alaturi de salariati, cineva "caruia nu-i place sa faca concendieri".

"Cel care se gandeste sa rezolve problemele firmei sale concediind oameni nu este un bun sef. Astazi ii vinde pe ai sai, maine isi va vinde propria demnitate", a spus Suveranul Pontif.

"O maladie a economiei este transformarea progresiva a antreprenorului in speculator", a subliniat Francisc. "Speculatorul este ca un mercenar, el nu are o intreprindere, ii vede pe muncitori numai ca un mijloc de a face profit", a spus el.

"Atunci totul se ruineaza, economia isi pierde chipul si chipurile, este o economie fara chipuri, o economie abstracta", a denuntat papa.

Puternic indatorat, grupul Ilva a fost plasat sub tutela statului italian la inceputul lui 2015, apoi nationalizat. Statul italian intentioneaza sa vanda grupul liderului mondial al otelului ArcelorMittal, condus de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal.