Papa Francis i-a spus lui Donald Trump sa devina un pacificator in cadrul mult asteptatei intalniri dintre cei doi, presedintele american promitand ca nu va uita mesajul Suveranului Pontif, transmite Reuters.

Papa Francisc si Donald TrumpFoto: Captura Reuters

Papa a zambit usor cand l-a primit pe Trump in afara camerei de intalnire si a fost atat de deschis ca la alte vizite ale unor sefi de stat. Trump, ce parea smerit, a spus ca i se face "o mare onoare".

Chiar si cand cei doi stateau la biroul papal in prezenta reporterilor si fotografilor, Suveranul Pontif a evitat schimbul de banalitati ce are loc de obicei inainte ca presa sa fie scoasa afara.

Cei doi au avut o discutie privata, inlesnita de translatori, ce a durat circa 30 de minute.

Ambii au parut mult mai relaxati la sfarsitul discutiei, papa zambind si glumind cu presedintele american si cu Melania Trump. Interpretul lui Francisc a putut fi auzit cum traducea o intrebare a papei catre Prima Doamna: "Ce ii dati sa manance?".

Dupa aceea, Francisc i-a dat presedintelui un mic maslin sculptat si i-a spus ca simbolizeaza pacea. "Dorinta mea este sa deveniti un maslin care sa cladeasca pacea", a spus papa, vorbind in spaniola.

Trump a raspuns: “Am avea nevoie de pace”.

Papa i-a dat lui Trump si o copie semnata a mesajului sau de pace pentru 2017, al carui titlu este "Nonviolenta - Un stil de politica pentru pace" si o copie a scrisorii sale enciclice din 2015 privind nevoia de a proteja mediul de efectele schimbarii climatice.

"O sa le citesc", a promis Trump. Acesta i-a dat papei o cutie cu editiile princeps ale catorva carti scrise de Martin Luther King.

Pe cand Trump si Francisc isi luau la revedere in usa biroului, Trump i-a spus papei: “Multumesc. Multumesc. Nu am sa uit ce mi-ati spus”.