Situatia din Ungaria este unul dintre subiectele fierbinti aflate in aceasta perioada pe agenda liderilor UE. La 17 mai, Parlamentul European a declansat o procedura ce ar putea duce la sanctionarea statului membru UE guvernat de Viktor Orban. Iata o descriere a procesului politic initiat de PE si mizele sale.

Dezbaterile din PE referitoare la Ungaria au fost declansate de o noua lege a educatiei, considerata a viza in special Universitatea Central Europeana (conform teoriei ca ar servi intereselor ascunse ale lui George Soros), dar si de atacurile la adresa societatii civile si a vocilor critice la adresa puterii politice.

De asemenea, o campanie sustinuta de guvernul Orban, intitulata "Consultare Nationala - Sa oprim Bruxelles-ul!", a starnit nu doar dezaprobarea eurodeputatilor, ci si a multora dintre liderii nationali din statele membre.

Ce presupune procedura declansata pe 17 mai de Parlamentul European, prin intermediul unei rezolutii:

  • Rezolutia cere invocarea Articolului 7 (1) din Tratatul UE, referitor la mecanismele de verificare ca valorile europene sunt respectate. Prin Art. 7 (1), Consiliul poate determina daca exista riscul unei incalcari flagrante a valorilor UE de catre un stat membru. Pentru a preveni acea incalcare, statului respectiv ii sunt transmise o serie de recomandari detaliate, la initiativa CE, a PE sau a unei treimi dintre statele membre
  • Urmeaza aplicarea Art. 7 (2), in care Consiliul decide daca valorile UE sunt efectiv incalcate. Consiliul trebuie sa decida in unanimitate si sa primeasca sprijinul PE pentru a da un raspuns.
  • Daca se constata astfel ca sunt incalcate valorile europene, Art. 7 (3) al Tratatului prevede introducerea de sanctiuni impotriva statului membru, inclusiv suspendarea dreptului de vot.