Premierul Benjamin Netanyahu s-a vazut obligat sa le ordone propriilor ministri sa participe luni la ceremonia de intampinare a presedintelui american pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Acest ordin vine dupa ce premierul israelian a fost informat ca mai multi ministri si lideri politici planuiau sa nu se prezinte pe aeroport, fiind nemultumiti de scurtarea ceremoniei de intampinare si de faptul ca nu vor avea ocazia sa dea mana cu Donald Trump, transmite The Guardian, potrivit News.ro.

Jurnalistii israelieni au dezvaluit ca ministrii au amenintat ca nu vor participa la ceremonie pentru ca nu au fost inclusi in prima linie de oficiali care-l vor primi pe presedintele Trump pe aeroportul international Ben Gurion.

Insa, decizia de scurtare a ceremoniei de intampinare, care va include acum doar intonarea imnurilor si un salut scurt intre premierul israelian si miliardarul republican, vine ca urmare a unei solicitari a Casei Albe.

Multi oficiali israelieni au criticat vizita presedintelui american, sustinand ca pare mai degraba o vizita ocazionala, care va dura aproximativ 26 de ore.

Donald Trump va sosi luni pentru o vizita "val vartej" in Israel si Cisiordania, unde va discuta despre deblocarea negocierilor de pace atat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cat si cu presedintele palestinian Mahmud Abbas.

Aeronava Air Force One ar urma sa aterizeze cu putin timp inainte de ora pranzului pe aeroportul Ben Gurion, iar presedintele american va fi insotit in aceasta vizita de fiica Ivanka Trump si ginerele Jared Kushner, precum si de Prima Doamna a Statelor Unite.

Dupa o scurta ceremonie de intampinare, acestia se vor indrepta cu un elicopter guvernamental spre Ierusalim.

In timpul vizitei, presedintele american va face o oprire de scurta durata la Memorialul Holocaustului de la Yad Vashem, precum si la Sfantul Mormant, inainte de a cina cu Netanyahu si de a merge la Zidul Plangerii.

Apoi, miliardarul republican urmeaza sa se intalneasca marti dimineata cu palestinianul Mahmud Abbas la Betleem, inainte de a zbura spre Roma.

"Voi discuta cu presedintele Trump despre intarirea relatiilor noastre primare si statornice cu Statele Unite. Ne vom imbunatati relatiile de securitate, care se intaresc deja de la o zi la alta. De asemenea vom discuta planuri pentru a avansa pacea", a declarat Netanyahu.

Aceasta vizita va avea loc sub masuri de securitate intarite, iar peste 10.000 de politisti sunt desfasurati pentru a asigura securitatea in Israel.

Donald Trump va petrece o singura noapte in hotelul Regele David.

De asemenea, presedintele american va fi protejat de ferestre, care sunt capabile sa reziste la grenade si gaze toxice.