"Nu este nimic secret in Malta Files", o controversata ancheta a 13 media europene despre culisele paradisului fiscal maltez, a dat asigurari sambata premierul Maltei, Joseph Muscat, relateaza AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nimic din Malta Files nu este secret. A afirma ca exista societati offshore in Malta nu este corect din punctul de vedere al faptelor", a declarat in fata presei seful guvernului acestei mici insule cu 430.000 de locuitori.

"Spun ca avem un sistem competitiv" din punct de vedere fiscal, a adaugat el, apreciind ca "plangerile altor tari nu se refera la existenta societatilor" inregistrate in Malta, dar originare din tarile respective.

Tarile care se plang, Germania in primul rand dar fara sa fie mentionata, "ar dori sa incaseze impozitele pe care aceste societati le platesc" Maltei, a mai spus Joseph Muscat.

Potrivit site-ului francez de investigatii Mediapart, Malta, care prezideaza pana la 30 iunie Uniunea Europeana, priveaza "celelalte tari de doua miliarde de euro venituri anuale".

Potrivit Mediapart, ancheta, a carei publicare a inceput vineri si se va intinde pe doua saptamani, va dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta.

In Germania, revista Spiegel a citat BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch sau Rheinmetall. Gigantul aerian Lufthansa poseda "18 filiale in Malta", unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia.