Presedintele american Donald Trump, insotit de sotia sa, Melania, a plecat vineri in primul sau turneu international, cu etape in Arabia Saudita, in Israel, la Vatican si la Bruxelles, transmit agentiile de presa internationale. El a lasat in urma acuzatii grave in presa din Statele Unite si cel mai scazut nivel de popularitate de la preluarea mandatului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un sondaj Reuters/Ipsos realizat in perioada 14-18 mai, ale carui rezultate au fost publicate vineri, arata ca numai 38% din americani il aproba pe Trump, in timp ce 56% il dezaproba, iar 6% au sentimente amestecate fata de presedinte, scrie Agerpres. In randul Partidului Republican, procentajul celor nemultumiti a crescut de la 16% saptamana trecuta la 23% in prezent.

Dezvaluirile facute saptamana aceasta de presa din SUA privind problemele lui Trump au continuat vineri.

Ziarul Washington Post, care scrisese ca presedintele i-a divulgat ministrului rus de externe Serghei Lavrov informatii secrete, a adaugat inca un detaliu despre ancheta FBI privind legaturile anturajului prezidential cu Rusia: unul dintre cei aflati in atentia Biroului Federal de Investigatii este un consilier de rang inalt de la Casa Alba.

Cotidianul New York Times, care afirmase ca informatiile secrete scapate de Trump chiar in Biroul Oval proveneau de la serviciile secrete israeliene, a venit cu noi detalii din timpul primirii lui Lavrov. Un document bazat pe notele din timpul intalnirii presedintelui american cu seful diplomatiei ruse citeaza cuvintele lui Trump despre fostul director al FBI, James Comey: "Tocmai l-am dat afara pe seful FBI. Era nebun, de-a dreptul ticnit. Am facut fata unei mari presiuni din cauza Rusiei. Am scapat de asta".

Reuters nu a reusit sa verifice existenta documentului prezentat de New York Times. Intrebat despre articol, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat ca "prin grandomanie si politizarea anchetei privind actiunile Rusiei, James Comey a creat presiuni inutile asupra capacitatii noastre de a ne apropia si de a negocia cu Rusia". Potrivit lui Spicer, adevarata stire este scurgerea de informatii despre conversatii "private si cu nivel ridicat de secretizare", iar concedierea lui Comey nu pune capat anchetei FBI.