Secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a declarat vineri ca orice solutie militara la criza din Coreea de Nord ar fi "tragic la o scara incredibila", iar Washington lucreaza la nivel international pentru a gasi o solutie diplomatica, relateaza Reuters.

"Daca se ajunge la o solutie militara, va fi tragic la scara incredibila. Asa ca eforturile noastre se indreapta spre a lucra cu Natiunile Unite, cu China, cu Japonia, cu Coreea de Sud pentru a incerca sa gasim o cale de iesire din aceasta situatie", a declarat Mattis intr-o conferinta de presa a Pentagonului.

Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balistica ce a zburat 700 de kilometri si atins o altitudine de peste 2.000 de kilometri, cifre mai mari decat in cazul rachetei cu raza intermediara pe care Coreea de Nord a testat-o cu succes in februarie.

Racheta era un model nou, a anuntat luni regimul de la Phenian.Tirul de racheta de duminica "a permis lansarea unui nou model de racheta balistica strategica cu o raza medie pana la lunga de actiune, Hwasong-12", anunta agentia nord-coreeana de presa KCNA, precizand ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un, "a supervizat personal acest test".

Coreea de Nord a spus, luni dimineata, ca racheta testata duminica este capabila sa transporte o focoasa nucleara mare.

Totodata, presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat miercuri ca exista o posibilitate ridicata de conflict armat cu Coreea de Nord,ale carei rachete si capacitati nucleare par sa fi avansat rapid, relateaza Reuters, citand presa din Coreea de Sud.

"Realitatea este ca exista o posibilitate mare de a avea un conflict militar la linia de frontiera nordica si la linia de demarcatie militara", a spus Moon.