Presedintele francez Emmanuel Macron a indemnat vineri, in Mali, in fata omologului sau Ibrahim Boubacar Keita, la accelerarea procesului de pace, in prima sa vizita in afara Europei, la o baza militara franceza de la Gao, principalul oras din nordul tarii, relateaza AFP, potrivit News.ro.

"Dorinta mea este sa acceleram", a declarat Macron intr-o conferinta de presa comuna cu Keita, in urma unei intrevederi cu acesta.

"Stim unde sunt principalele dificultati si ceea ce trebuie sa facem. Sa o facem fara sa ne targuim", a continuat el.

Seful statului francez s-a declarat, de asemenea, pregatit sa participe, la invitatia omologului sau, la o reuniune "in saptamanile urmatoare" a CG Sahel, din care fac parte tarile din zona.

Nordul Mali a cazut, in martie-aprilie 2012, sub lovitura unor grupari jihadiste cu legaturi cu Al-Qaida, care au fost in mare parte respinse in cadrul Operatiunii Serval, lansate in ianuarie 2013, la initiativa Frantei, o operatiune de la care Barkhane a preluat stafeta in august 2014.

Insa zone intregi nu se afla, in continuare, sub controlul fortelor din Mali, franceze sau ONU (MINUSMA), vizate cu regularitate de atentate sangeroase, in pofida semnarii, in mai-iunie 2015, a unui acord de pace menit sa-i izoleze definitiv pe jihadisti.

Incepand din 2015 aceste atacuri s-au extins in centrul si sudul tarii.