Iranienii au inceput vineri sa vina la urne la ora locala 6.00 pentru a vota in cadrul unor alegeri prezidentiale deosebit de contestate despre care se spune ca vor stabili directia tarii pentru o generatie, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Iran a amanat inchiderea sectiilor de votare cu doua ore, din cauza fluxului mare de alegatori care vin sa voteze, scrie presa internationala.

Invingatorul va influenta nu numai viitorul imediat al Iranului, ci si apropiata batalie pentru alegerea unui nou lider suprem.

Cei doi principali candidati prezidentiali sunt ambii clerici, dar au putine alte lucruri in comun.

Actualul sef al statului, Hassan Rouhani, 68 de ani, este un moderat care a deschis tara catre lume si a relaxat controlul asupra societatii iraniene, cei patru ani petrecuti la putere fiind definiti de istorica intelegere nucleara cu comunitatea internationala, incheiata in ciuda sanselor mici care i se dadeau.

El se confrunta cu intransigentul Ebrahim Raisi, 56 de ani, al carui turban negru semnifica faptul ca el se revendica drept descendent al profetului Mohamed, si care si-a petrecut mare parte din cariera ca un necunoscut procuror si ofiter judiciar.

Fara carisma si practic necunoscut la debutul campaniei, mai tanarul candidat si-a creat o coalitie populista, izolationista si conservator-religioasa pe care a transformat-o intr-o amenintare serioasa la adresa lui Rouhani, a carui mostenire o vrea destramata.