Fortele americane au efectuat un atac aerian asupra unor forte siriene, in sudul tarii, unde acestea pregateau pozitii de lupta intr-o zona protejata, au declarat oficiali americani pentru Associated Press, citeaza News.ro.

Un tanc, un buldozer si trupe au fost vizate in acest atac, in apropiere de localitatea Tanf, au precizat oficialii citati.

Insa era neclar daca trupele erau ale Guvernului sirian sau daca erau aliati ai acestuia.

Un oficial a declarat ca forte loiale regimului lui Bashar al-Assad au patruns intr-o zona de "dezescaladare" fara autorizatie si au fost considerate drept o amenintare la adresa trupeloraliate Statelor Unite de acolo.

Atacul a fost efectuat in scop defensiv, in vederea protejarii aliatilor Statelor Unite, au subliniat oficialii citati.

Era neclar daca in zona se aflau trupe americane.

Acesti oficial au solicitat protectia anonimatului deoarece nu au fost autorizati sa discute subiectul in mod public.

Al-Assad discuta despre o consolidare a luptei impotriva Statului Islamic cu Irakul

Pe de alta parte, presedintele sirian Bashar al-Assad s-a intalnit cu un consilier irakian in domeniul securitatii nationale pentru a discuta masuri in vederea coordonarii fortelor militare ale celor doua tari in campania impotriva terorismului, de-a lungul drontierei siriano-irakiene, potrivit agentiei siriene de stiri.

Al-Assad si Faleh al-Fayad au discutat joi despre masuri "practice" vizand co consolidare a cooperarii in lupta impotriva terorismului, potrivit Sana, care se refera prin aceasta expresie la razboiul impotriva Statului Islamic.

Cucerirea de la Statul Islamic a provinciei Deir Ezzor, bogata in petrol, situata de o parte si alta a frontierei siriano-irakiene reprezinta o prioritate, au declarat oficiali sirieni.

O noua ofensiva se afla in curs in estul tarii, intr-o zona in care rebeli sustinuti de Statele Unite lupta, de asemenea, impotriva Statului Islamic.

Pe de alta parte, gruparea jihadista a lansat o ofensiva impotriva fortelor guvernamentale in centrul Siriei, in apropiere de o autostrada care asigura o legatura intre Damasc si Alep.

Potrivit Sana, trupe si luptatori proguvernamentali au respins atacul Statului Islamic asupra unor sate in provincia Hama.

Statul Islamic a cucerit mai multe pozitii de la armata siriana in zona si a ucis noua militari, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omnului, un ONG cu sediul in Marea Britanie. Militari sirieni au lansat o contraofensiva sustinuti de atacuri aeriene.

Televiziunea siriana a difuzat imagini cu doua persoane ranite intr-un bombardament al Statului Islamic asupra localitatii Salamiyeh.

Agentia de propagada a gruparii jihadiste, Aamaq, a confirmat atacul, fara sa ofere detalii.