Programul de rachete al Coreii de Nord progreseaza mai rapid decat se estima a spus un ministru de la Seul marti, la cateva ore dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a cerut Phenianului sa opreasca toate testele nucleare si cu rachete, condamnand lansarea de duminica, transmite Reuters.

Coreea de Nord a efectuat numeroase teste de rachetaFoto: Captura YouTube

Izolata Coree de Nord, care a sfidat toate apelurile privind programul sau de inarmare, inclusiv din partea singurului sau mare aliat, China, lucreaza la realizarea unei rachete cu focos nuclear capabil sa loveasca continentul american.

Donald Trump a cerut stoparea imediata a provocarilor Phenianului si a avertizat ca “epoca rabdarii strategice” a administratiei anterioare a ajuns la sfarsit.

Ministrul apararii din Coreea de Sud a spus marti in parlament ca testul de duminica a a avut succes in capabilitatilor de zbor.

“Se considera ca a fost o IRBM (racheta balistica cu raza intermediara) de calibru marit, comparativ cu rachetele Musudan care au tot esuat”, a spus el, facand referire la o lasa de rachete proiectate sa parcurga 3.000-4.000 de kilometri.

Intrebat daca programul de rachete al Coreii de Nord se dezvolta mai repede decat se astepta Sudul, Han Min-koo a raspuns: “Da”.

Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balisticace a zburat 700 de kilometri si atins o altitudine de peste 2.000 de kilometri, cifre mai mari decat in cazul rachetei cu raza intermediara pe care Coreea de Nord a testat-o cu succes in februarie.

Racheta era un model nou, a anuntat luni regimul de la Phenian. Tirul de racheta de duminica "a permis lansarea unui nou model de racheta balistica strategica cu o raza medie pana la lunga de actiune, Hwasong-12", anunta agentia nord-coreeana de presa KCNA, precizand ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un, "a supervizat personal acest test".

Coreeade Nord a spus, luni dimineata, ca racheta testata duminica este capabila sa transporte o focoasa nucleara mare.