Partidul Laburist din Regatul Unit, aflat in opozitie, a anuntat sambata ca, daca va castiga alegerile din iunie, va reprima evaziunea fiscala si va introduce o asa-numita "taxa Robin Hood" pe tranzactiile financiare, pentru a finanta serviciile publice, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

Laburistii sunt cotati, in ultimul sondaj de opinie realizat de Comres pentru ziarele Sunday Mirror si Independent, mult mai slab decat Partidul Conservator al premierului Theresa May. Conservatorii sunt totusi in scadere cu 2% fata de precedentul sondaj, ale carui rezultate au fost publicate pe 23 aprilie, in timp ce laburistii au urcat cu 5%.

Principalul partid de opozitie estimeaza ca prin modernizarea regimului fiscal al tranzactiilor cu actiuni se pot colecta 4,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,5 miliarde de euro). Reforma laburista ar urma sa inchida cai legale de ocolire a impozitelor pentru banci si fondurile de investitii si sa impoziteze produsele financiare derivate, cum ar fi optiunile pentru actiuni si alte active financiare. De asemenea, laburistii promit sa se indrepte impotriva evazionistilor si a paradisurilor fiscale. Inca de saptamana trecuta, ei au anuntat insa ca fiscalitatea nu va fi mai impovaratoare pentru contribuabilii cu venituri mici si mijlocii.

Toate aceste masuri sunt prevazute intr-o versiune de lucru a manifestului laburist care nu a fost data oficial publicitatii. In program mai sunt renationalizarea transporturilor feroviare si a serviciilor postale, precum si a unei parti din sectorul energetic.

Pozitionarea ceva mai la stanga centrului politic pare a fi considerata o modalitate de a castiga voturi, apreciaza Reuters. Conservatorii afirma insa ca planul laburist seamana cu cel din 1983, care a adus stangii o infrangere si a fost descris chiar de un parlamentar laburist din acea vreme drept "cel mai lung bilet de sinucidere din istorie".