Presedintele chinez Xi Jinping a pledat in fata omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan pentru o colaborare bilaterala mai stransa, transmite Reuters, citata de Agerpres. Cei doi sefi de stat s-au intalnit cu ocazia summitului gazduit de China pentru dezvoltarea "noului Drum al Matasii", a informat sambata seara ministerul de externe de la Beijing.

Participarea unor luptatori din randul etnicilor uiguri din provincia Xianjiang din vestul tarii la conflictele din Orientul Mijlociu este un motiv de ingrijorare pentru China. Beijingul afirma ca unii ajung sa lupte pentru Statul Islamic, in Irak si Siria.

La summitul de la Beijing, Xi i-a spus lui Erdogan ca o cooperare strategica ar fi in interesul comun, iar "pentru a promova o dezvoltare si mai ampla a relatiilor, China si Turcia trebuie sa respecte si sa tina seama principalele preocupari ale celeilalte parti si sa aprofundeze cooperarea in materie de securitate si antiterorism", citeaza comunicatul ministerului de externe chinez, preluat de Reuters.

Ambasadorul Siriei in China a declarat saptamana trecuta agentiei de presa mentionate ca in tara sa lupta, in cadrul mai multor grupuri de militanti, circa 5000 de uiguri.