Premierul ungar Viktor Orban s-a intalnit sambata in capitala Chinei, Beijing, cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care acesta din urma i-a transmis sefului executivului de la Budapesta invitatia de a efectua o vizita oficiala in Turcia, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului ungar, citat de agentia MTI, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

In anunt se mai precizeaza ca Orban a acceptat invitatia, dar nu este mentionata o data. Cei doi lideri au convenit de asemenea ca presedintele Erdogan sa efectueze o vizita in Ungaria cu ocazia dezvelirii noului mormant al poetului musulman Gul Baba.

Acest poet l-a insotit pe sultanul Suleiman Magnificul in numeroase campanii militare ale Imperiului Otoman, inclusiv in cea care s-a incheiat in anul 1541 cu asediul asupra Budei, unde Gul Baba a murit in circumstante care nu sunt deplin elucidate. Dupa ce au ocupat orasul, otomanii i-au construit acolo mormantul poetului musulman.

Orban si Erdogan se afla in China pentru a participa la Forumul "One Belt, One Road", o initiativa care vizeaza in special crearea unui "nou Drum al Matasii", ce ar porni din vestul Chinei si ar merge inspre Asia Centrala si apoi catre Europa prin Balcani. Acest proiect economic are in vedere promovarea unui comert global deschis si dezvoltarea cooperarii regionale si a schimburilor comerciale intre Asia, Europa si Africa.

Presedintele rus Vladimir Putin si premierul grec Alexis Tsipras se numara printre sefii de stat sau de guvern participanti la acest forum, care se desfasoara duminica si luni.