Sute de muncitori au fost fortati sa se adaposteasca, dupa prabusirea unui tunel la o fosta instalatie de finisare a plutoniului deosebit de periculoasa din statul american Washington. Potrivit primelor informatii, mai multe materiale radioactive erau depozitate in respectivul tunel, inclusiv trenurile folosite pentru transportarea deseurilor nucleare, relateaza news.ro citand The Independent.

Un manager le-a transmis angajatilor sa inchida sistemele de ventilatie din cladiri, precum si sa se abtina de la consumat alimente dupa prabusirea tunelului din localitatea Hanford.

Mai multi muncitori au fost deja evacuati, in vreme ce altora li s-a cerut sa se adaposteasca.

Departamentul Energiei a activat Centrul pentru Operatiuni de Urgenta, intrucat exista ingrijorari serioase cu privire la "surparea solului, care acopera un tunel feroviar din apropierea unei foste instalatii chimice de prelucrare a plutoniului, tunel care continea materiale contaminate".

Respectivul tunel surpat apartine de o fosta instalatie pentru finisarea plutoniului, folosita in urma cu sapte decenii pentru dezvoltarea arsenalului nuclear al Statelor Unite.

O firma privata a castigat recent o licitatie in valoare de 110 miliarde de dolari pentru a curata 212 milioane de litri de deseuri chimice si nucleare depozitate in pana la 177 de rezervoare subterane din Hanford.

De asemenea, au existat ingrijorari ca mai multe rezervoare ar scurgr vapori radioactivi si toxici. Un numar de 61 de muncitori au fost expusi la acesti vapori doar anul trecut, iar expertii sustin ca este vorba de cea mai toxica instalatie din America.