Cetatenii straini cu resedinta in Australia primesc anual ajutoare sociale in valoare totala de aproape 15 miliarde de dolari australieni (aproximativ 10 miliarde de euro), arata o analiza a autoritatilor de la Canberra, citata de Xinhua, citata de Agerpres.

Analiza efectuata de oficiul pentru buget al Parlamentului (BPO) precizeaza ca din cei 870.000 de cetateni straini care beneficiaza de ajutoare, aproape 750.000 provin din tari cu care Australia nu are acorduri oficiale privind asistenta sociala.

In medie, fiecare strain asistat social primeste anual 17.500 de dolari australieni (circa 11.700 de euro).

Liderul Partidului Democrat Liberal, David Leyonhjelm, cel care a cerut datele de la BPO, afirma ca este normal ca refugiatii si migrantii sa primeasca ajutoare sociale pe perioada de acomodare, dar majoritatea strainilor nu sunt refugiati.

Cel mai mare grup de cetateni straini care primesc asistenta sociala in Australia sunt britanicii "aproximativ 170.000, urmati de imigrantii din Africa si Orientul Mijlociu" circa 90.000 de beneficiari.

Expertul in politici publice John Wanna, profesor la Universitatea Nationala Australiana, afirma ca Australia este printre putinele state membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) unde o persoana care nu munceste poate primi imediat ajutoare.

In datele privind bugetul federal care urmeaza sa fie prezentate marti, cheltuielile cu asistenta sociala ar urma sa creasca, potrivit Xinhua, de la 159 de miliarde de dolari australieni la 191 de miliarde (sume echivalente cu 106 miliarde, respectiv 128 de miliarde de euro).