Zece institutii media franceze, inclusiv Mediapart, au denuntat duminica "interdictia" de a asista la evenimentul organizat de Frontul National dupa cel de-al doilea tur de scrutin, relateaza Le Figaro, citat de News.ro. In semn de solidaritate, jurnalistii de la Liberation, Le Monde si Les Inrocks au anuntat ca vor boicota evenimentul.

Jurnalisti ai portalelor Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, dar si de la saptamanalul Politis si de la emisiunea Quotidien difuzata de TMC, au anuntat pe Twitter ca nu au primit acreditare din partea formatiunii de extrema-dreapta.

"In semn de solidaritate cu colegii nostri, redactia Liberation, care nu stie la momentul scrierii acestor randuri daca este afectata de masura, a decis sa nu mearga la evenimentul organizat de partidul de extrema-dreapta. Aceste masuri antidemocratice si contrare libertatii de informare trebuie sa inceteze, la fel ca si intimidarea jurnalistilor la aceste mitinguri", a anuntat intr-un articol Johan Hufnagel, director-adjunct al Liberation.

"In semn de solidaritate, boicotam si noi evenimentul electoral al FN", a anuntat saptamanalul Les Inrocks pe Twitter.

La primul tur de scrutin, Mediapart, Quotidien si un jurnalist de la Marianne, coautor al unei carti de investigatie despre Marine Le Pen, nu au primit acces la petrecerea electorala de la Henin-Beaumont, in Pas-de-Calais, unde a asteptat rezultatele Le Pen.

Asociatiile de jurnalisti de la aproape 40 de institutii media, inclusiv AFP, au semnat o petitie intre cele doua tururi de scrutin, prin care au protestat fata de decizia FN de a "alege presa autorizata sa o urmareasca pe Marine Le Pen" si au denuntat "o incalcare a libertatii" de informare.