Guvernul nigerian a anuntat ca cinci comandanti Boko Haram aflati in mainile autoritatilor au fost eliberati in schimbul celor 82 de fete din Chibok salvate sambata, relateaza News.ro citand Associated Press.

Boko Haram Foto: Captura YouTube

Peste 80 de liceene din Chibok au fost eliberate sambata din mainile Boko Haram, dupa mai mult de trei ani de captivitate in mainile gruparii jihadiste nigeriene, a confirmat Presedintia nigeriana.

Gruparea islamista Boko Haram a rapit, in aprilie 2014, 276 de eleve de la o scoala din Chibok. Cincizeci si sapte dintre ele au reusit sa fuga imediat dupa rapire.

Aceasta rapire in masa, despre care a scris presa din intreaga lume, a provocat un val de indignare internationala, inclusiv pe retele de socializare ca Twitter, sub hashtagul #Brinbackourgirls, preluat pana la Casa Alba de catre Prima Doamna Michelle Obama.

Eliberarea "fetelor de la Chibok" a fost unul dintre punctele campaniei candidatului Muhammadu Buhari, ales in mai 2015. Presedintele a fost, de atunci, criticat pentru ca nu a reusit sa le gaseasca.

Militari din Nigeria au lansat, in 2015, o contraofensiva, cu ajutorul unor armate din tari vecine, insa Boko Haram continua sa comita cu regularitate atacuri asupra unor sate izolate, pana la Maiduguri, capitala statului Borno. Mii de persoane sunt, in continuare, ostatice ale gruparii.

Insurectia islamista si reprimarea ei feroce de catre armata si serviciile de securitate din Nigeria s-au soldat cu cel putin 20.000 de morti si a deplasat 2,6 milioane de persoane incepand din 2009 si pana in prezent.