Simpatizant al extremei drepte americane, obisnuit sa raspandeasca informatii false, Jack Posobiec a fost unul dintre primele conturi de Twitter foarte urmarite care a distribuit documentele piratate in urma atacului cibernetic asupra echipei candidatului de centru in alegerile prezidentiale din Franta, Emmanuel Macron, scrie Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jack Posobiec, omul care a oferit vineri, 5 mai, intreaga vizibilitate documentelor piratate de pe serverele echipei de campanie a lui Emmanuel Macron, nu este un necunoscut. La Washington, el lucreaza pentru site-ul militant The Rebel, declarat ferm pro-Trump si pro-Marine Le Pen si care preia frecvent informatii false.

Vineri seara, el a postat pentru cei 100.000 de abonati ai sai de pe Twitter un link spre sectiunea politica a 4chan, un gigant forum de imagini anonim unde se reunesc sustinatori ai lui Donald Trump si ai extremei drepte americane. Mesajul continea linkuri pentru descarcarea fisierelor din "MacronLeaks".

Jack Posobiec este cel care a oferit acestor documente o vizibilitate importanta, in numai cateva ore, in intreaga presa de extrema dreapta americana, inainte ca alte organizatii, printre care si WikiLeaks, sa difuzeze la randul lor linkuri catre documente.

Politic, Jack Posobiec refuza eticheta de "Alt-right" ("alternative right" - dreapta alternativa), o miscare americana de extrema dreapta, si o revendica pe cea de "Slavright" - o miscare de extrema dreapta situata in principal in Europa de Est si care este anti-islam, rasista si adepta a suprematiei albe.

Cu putin timp inainte in cursul zilei de vineri, el a publicat o fotografie referitoare la intalnirea sa cu Milo Yiannopoulos, una dintre principalele figuri ale miscarii "Alt-right" americane, cunoscut pentru multiplele sale instigari rasiste si sexiste.

Jack Posobiec apartine acestei sfere a extremei drepte militante foarte prezenta in online, alaturi de polemistul britanic Milo Yiannopoulos, fost editorialist la Breitbart, sau conspirationistul Paul Joseph Watson, membru al site-ului rusofil Prison Planet, foarte influent pe retelele sociale.

Ostil lui Emmanuel Macron

Miercuri, 3 mai, Jack Posobiec a fost de asemenea unul dintre primele conturi "influente" care au distribuit zvonurile de evaziune fiscala in ce-l priveste pe Emmanuel Macron, la scurt timp dupa publicarea, pe 4chan, a doua documente a caror autenticitate nu a fost dovedita. Macron a depus plangere a doua zi, pentru "fals si uz de fals", iar o ancheta preliminara a fost deschisa de catre Parchetul din Paris, pentru "stiri false in vederea deturnarii votului".

Dupa plangerea depusa de Emmanuel Macron, Jack Posobiec, simtindu-se vizat, a difuzat un video live in care il interpeleaza pe candidatul la alegerile prezidentiale franceze. "Macron, scrutinul vostru este in trei zile, de ce ataci jurnalisti in loc sa combati acele documente?", spune el in acest clip ce a atras peste 25.000 de spectatori. Potrivit lui, Emmanuel Macron il vizeaza personal, cu toate ca acesta din urma nu l-a evocat niciodata public: "Afirmatia ta ca noi am fabricat documente false este defaimatoare, e o incercare de a ne leza si de a leza imaginea noastra".

Sambata dimineata, dupa difuzarea #MacronLeaks, Posobiec nu a ezitat sa ceara, pe contul sau de Twitter, "sa se adreseze Parlamentului francez in sesiune publica" pe acest subiect.

In mai multe randuri in ultimele saptamani, el a publicat mesaje in care il critica pe candidatul formatiunii En Marche!, afirmand ca sondajele ce il plaseaza in fruntea intentiilor de vot sunt "trucate" sau despre alte sondaje spunand ca presa franceza le "cenzureaza". El a afirmat de asemenea vineri, in mod fals, ca accesul forumului 4chan a fost blocat in Franta.

Jack Posbiec a facut de asemenea parte dintre persoanele care au raspandit "pizzagate" - acea poveste complet inventata, bazandu-se pe emailuri ale echipei de campaniei a lui Hillary Clinton scoase din context, in care se afirma ca democrati de rang inalt erau implicati intr-o vasta retea de pedofilie, ei intalnindu-se intr-o pizzerie din Washington.