Presedintele iranian, Hassan Rohani, care candideaza pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale de la 19 mai, i-a criticat vineri in cursul unei dezbateri pe opozantii sai conservatori pe care ii acuza ca au incercat sa saboteze acordul nuclear cu marile puteri, transmite AFP.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Intr-o rara critica la adresa Gardienilor Revolutiei, armata de elita a Iranului, Hassan Rohani si-a exprimat regretul pentru decizia lor de a scrie mesaje antiisraeliene pe rachetele balistice recent utilizate pentru teste.

"Am vazut cum au scris sloganuri pe rachete (...) pentru a perturba acordul" nuclear, a afirmat actualul sef al statului in timpul unei dezbateri televizate care i-a reunit pe cei sase candidati la prezidentiale, potrivit Agerpres.

Iranul sustine ca testele cu rachete balistice nu sunt interzise de acordul incheiat in iulie 2015 cu marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania), dar aceste teste au reanimat tensiunile cu Washingtonul.

Acordul nuclear vizeaza sa garanteze caracterul strict pasnic al programului nuclear iranian in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale impuse Teheranului.

Hassan Rohani i-a acuzat pe adversarii sai conservatori ca au legaturi cu persoane care incearca sa saboteze acest acord.

"In timp ce diplomatii nostri negociau, voi ce faceati in spate? Unii au actionat ca opozanti ai poporului iranian",si-a exprimat el regretul.

Unul dintre principalii sai adversari, clericul conservator Ebrahim Raisi, a afirmat ca nu va renunta la acordul nuclear, dar a reprosat guvernului "slabiciunea" de care da dovada in fata partenerilor externi.

"Acest acord este ca un cec pe care guvernul este incapabil sa il incaseze. Rohani a promis ca toate sanctiunile vor fi ridicate si ca viata oamenilor se va imbunatati, dar nu asta se intampla", a insistat Raisi.

Presedintele Rohani i-a replicat ca acordul a permis cresterea vanzarilor de petrol si a dat Iranului un rol central in diplomatia regionala, in special in conflictul sirian.

Celalalt candidat conservator, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf, a afirmat la randul sau ca de acordul nuclear a beneficiat numai "4% din populatie".

Hassan Rohani a promis ca, daca va obtine un nou mandat de patru ani, drepturile civile vor fi extinse. Aceasta promisiune a figurat in programul sau din 2013, dar nu a reusit sa o concretizeze mai ales din cauza influentei puterii judiciare si fortelor de securitate.

Presedintele Hassan Rohani si vicepresedintele sau Es-Hagh Jahanguiri sunt principalii doi candidati ai taberei reformatoare si moderate in fata primarului Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, si a clericului Ebrahim Raisi, care reprezinta tabara conservatoare.

Alti doi candidati putin cunoscuti, Mostafa Hachemitaba, un fost ministru moderat, si Mostafa Mirsalim, liderul celui mai vechi partid conservator iranian, sunt de asemenea in cursa.