Mii de maghiari au participat luni dupa-amiaza la un miting de sustinere a Uniunii Europene pe strazile din Budapesta, protestand fata de politicile premierului Orban care au dus la o crestere a influentei ruse in Ungaria, transmite Reuters.

Acest miting proeuropean vine dupa saptamani de proteste in Ungaria, ca urmare a adoptarii unei legi care risca sa duca la inchiderea Universitatii Central Europeana, infiintata de catre miliardarul american George Soros, citeaza news.ro.

Controversata lege a adus in atentia publica o noua miscare politica numita Momentun, care a organizat mitingul proeuropean sub lozinca "noi facem parte din Europa".

Momento si-a lansat campania in urma cu mai multe luni, dar a esuat in incercarea de a distruge planurile lui Orban cu privire la gazduirea Jocurilor Olimpice din 2024 la Budapesta.

Orban a schimbat macazul dupa reintoarcerea sa la putere in 2010, fiind cunoscut anterior drept un lider social-liberal si critic inversunat al Moscovei.

Intr-un discurs cheie, premierul maghiar a cerut transformarea Ungariei intr-o tara "neliberala" dupa modelul Rusiei si Turciei.

De asemenea, acesta detine un avans urias in sondaje inainte de alegerile generale programate pentru aprilie 2018.

Liderii Fidesz au anuntat sambata ca premierul va respecta pana la urma cererile venite de la Bruxelles in ceea ce priveste modificarea legii controversate, care reprezinta un atac la adresa libertatii academice din Ungaria.

"Declaratiile lui Viktor Orban in Parlamentul European ne-au aratta ca nu doar maghiarii s-au saturat de el si de Fidesz", a precizat Daniel Kiss, un student ungur care a ridicat drapelul Uniunii Europene la mitingul din Budapesta.

Acesta a explicat ca premierul maghiar ataca adeseori blocul comunitar, dar tara are nevoie de fonduri europene pentru a sta la suprafata.

"Ne-am saturat", a concluzionat Kiss.

Orban a declarat ca Ungaria ar trebui sa ramana in continuare o tara membra a Uniunii Europene.

Insa, premierul maghiar vrea reformarea blocului comunitar pentru a evita pierderea suveranitatii nationale in fata deciziilor venite de la Bruxelles.

In ultimii sapte ani, premierul a reusit sa elimine toate masurile de control si echilibru prin preluarea controlului asupra presei de stat, prin numirea aliatilor sai la conducerea institutiilor cheie si prin limitarea puterilor Curtii Constitutionale.

In ciuda protestelor de amploare, opozitia extrem de fragmentata nu a reusit sa reprezinte o provocare serioasa pentru Orban.