Alianta Nord-Atlantica a avertizat Macedonia, o tara candidata la aderarea la NATO, sa nu permita sa se repete violente ca cele in care protestatari au intrat in Parlament cu forta si au atacat parlamentari din opozitie, relateaza The Associated Press. Peste 100 de persoane au fost ranite in aceste violente, potrivit AFP.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat vineri ca autoritatile au "responsabilitatea solemna sa apere statul de drept si sa asigure securitatea Parlamentului si membrilor lui in orice moment".

"Actiuni violente ca cele pe care le-am vazut ieri (joi) trebuie sa nu se mai poata repeta", a insistat el, potrivit news.ro.

Stoltenberg a indemnat "toti actorii politici sa dea dovada de calm, retinere si respect fata de procesul democratic".

Principalele partide macedonene au dat unul pe celalalt vina in legatura cu violentele care au avut loc dupa patrunderea in Parlament a unor manifestanti furiosi si care s-au soldat cu peste 100 de raniti, relateaza AFP.

"Saptezeci de cetateni, douazeci si doi de politisti si trei deputati au primit ingrijiri la spitalul din centrul Skopje, iar alte sapte persoane au fost ingrijite in alte institutii medicale" din capitala, a anuntat politia intr-un comunicat.

Situatia in capitala macedoneana "s-a normalizat in jurul Parlamentului si in cartierele din centrul orasului", vineri, a adaugat politia.

Alegerea unui nou presedinte al Parlamentului, joi, albanezul Talat Xhaferi, de catre coalitia dintre social-democratii (SDSM) lui Zoran Zaev si partidele minoritatii albaneze, a provocat furia unor manifestanti, simpatizanti ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au considerat acest vot nedrept.

Aproximativ 100 dintre ei s-au napustit in Parlament si au agresat deputati.

O corespondenta AFP l-a vazut pe liderul opozitiei de stanga Zoran Zaev cu fata plina de sange, in haosul care a urmat patrunderii in hemiciclu a simpatizanilor VMRO-DPMNE ai fostului premier Nikola Gruevski.

In opinia SDSM, aceste violente sunt rezultatul unei "politici de conflict si de ura" a fostului premier Gruevski.

Acesta din urma a cautat sa impiedice un transfer pasnic al puterii, apreciaza SDSM intr-un comunicat in care ii indeamna pe cetateni sa-si pastreze calmul.

"Punerea in aplicare a vointei majoritatii cetatenilor tarii va continua", a dat asigurari partidul lui Zaev.

Miscarea politica albaneza Besa, aliata SDSM, a acuzat pe Ministrrul macedonean de Interne ca a "permis huliganilor din cadrul VMRO-DPMNE sa agreseze cea mai inalta institutie legislativa" a tarii si a indemnat organele de stat sa apere institutiile statului si sa protejeze securitatea cetatenilor.

Gruevski a denuntat, la randul sau, "numeroase provocari" care au condus la incidentele de joi, mai ales "modul complet ilegal si anticonstitutional" in care a fost ales presedintele Parlamentului.

"SDSM si partidele din coalitia sa stiau foarte bine acest lucru si au decis in stiinta de cauza sa incalce legea si Constitutia, ceea ce a cauzat in mod direct evenimentele care au urmat. Ei sunt responsabili", a apreciat Gruevski.

Ministrul de Interne Agim Nuhiu a demisonat din cauza violentelor care au zguduit capitala macedoneana joi.

Dreapta VMRO-DPMNE s-a clasat prima in alegerile legislative anticipate din decembrie, menite sa scoata tara din impasul politic. Insa ea nu a reusit sa formeze majoritatea in Parlamentul cu 120 de mandate.

Presedintele de dreapta Gjorge Ivanov a refuzat, la randul sau, sa-l lase pe liderul social-democrat Zoran Zaev sa formeze, impreuna cu partidele albaneze, un Guvern de coalitie, in pofida faptului ca acesta dispunea de o majoritate in Legislativ, de 67 din cele 120 de mandate.

Simpatizantii dreptei manifesteaza zilnic, de mai multe saptamani, la Skopje, argumentand ca un Guvern SDSM-partide albaneze ar aduce atingere unitatii nationale a Macedoniei.

Ei resping cererea acordarii limbii albaneze statutului de limba oficiala pe intregul teritoriu al tarii, prima etapa, in opinia lor, a unei dezmembrari a tarii.