Turcia si Rusia au ajuns la un acord de principiu privind livrarea catre Ankara de sisteme de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune S-400, a anuntat vineri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de agentia oficiala ruseasca Tass.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Continuam negocierile asupra tuturor aspectelor legate de S-400, inclusiv productia comuna si pretul. Am convenit in principiu dar nu pot spune nimic despre chestiunile tehnice", a spus acesta, pentru ziarul Milliyet.

Turcia va achizitiona rachetele rusesti deoarece "trebuie sa-si intareasca capacitatile de aparare aeriana", a spus ministrul.

Intrebat despre optiunea de a cumpara sisteme de aparare aeriana de la tarile membre NATO, Cavusoglu a spus ca Turcia "ar dori sa cumpere de la NATO dar ei (tarile aliantei) nu au demonstrat actiuni in aceasta directie".

Sistemul S-400 Triumf este cel mai avansat sistem antiracheta de care dispune Rusia. Acesta poate intercepta avioane si rachete balistice, inclusiv rachete cu raza medie de actiune, si poate fi folosit si impotriva obiectivelor terestre.

S-400 poate lovi tinte aflate la o distanta de 400 km si la o altitudine de pana la 30 de km.