Parlamentul din Muntenegru urmeaza sa aprobe vineri aderarea tarii la NATO, pe fondul dezaprobarii Rusiei. Parlamentul tarii este asteptat sa ratifice decizia de aderare la Alianta militara occidentala in cursul zilei, iar aderarea va deveni efectiva peste cateva luni.

Dar aceasta actiune este controversata chiar in interiorul tarii si a infuriat Moscova, care a interzis importurile de vin din Muntenegru, motivand deficiente sanitare, scrie BBCNews.

Premierul Dusko Markovic a condamnat decizia si a spus ca este motivata politic.

O cincime din exporturile de vin din Muntenegru merg in Rusia, iar interdictia va avea un impact semnificativ asupra vanzarilor.

"Este clar ca decizia este in contextul aderarii la NATO", a spus Markovic.

Rusia nu priveste cu ochi buni inaintarea NATO in fosta sa zona de influenta si a calificat aceasta decizie ca "profund gresita".

Viitoarea aderare divizeaza aceasta tara cu doar 620 000 de locuitori, unde opozitia prorusa doreste organizarea unui referendum asupra chestiunii respective. In 2015, au izbucnit violente manifestatii pentru a contesta aceasta decizie a fostului prim-ministru Milo Djukanovic.

Aderarea Muntenegrului la NATO va intari prezenta Aliantei in Peninsula Balcanica, in timp ce Grecia, Croatia, Bulgaria si Albania sunt deja membre.