O nava care naviga sub pavilionul Togo s-a ciocnit cu nava ruseasca de spionaj Liman in apropiere de coasta Turciei, in Marea Neagra, anunta Reuters.

Cei 78 de membri ai echipajului Liman au fost evacuati si nicio persoana nu este ranita. In urma ciocnirii, nava ruseasca s-a scufundat.

Televiziunea turca NTV a anuntat ca nava care transporta animale vii sub pavilion togolez nu a suferit decat pagube minore.

Potrivit Reuters, nava "Liman" s-a ciocnit cu "Youzarsif H" in conditii de ceata si vizibilitate redusa. Agentia Xinhua scrie ca nava sub pavilion togolez plecase din Romania si se indrepta spre Iordania.

"La ora 11,53 (08,53 GMT), o nava spion a flotei Marii Negre, Liman, a suferit o bresa in urma unei coliziuni" cu o alta nava, la circa 40 de kilometri nord-vest de stramtoarea Bosfor, potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apararii, citat de AFP.

Traseul navei rusesti nu era cunoscut. In februarie, surse militare au indicat faptul ca Liman observa manevrele navale ale NATO in Marea Neagra.

Zeci de nave militare rusesti trec in fiecare luna prin stramtoarea Bosfor in directia sau dinspre coastele siriene, un lant de aprovizionare logistica denumit "Syria Express" si destinat sustinerii fortelor Moscovei angajate in Siria pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad.

Relatiile dintre Rusia si Turcia - care sustine opozitia siriana - s-au reincalzit in ultimele luni, dupa criza generata de doborarea unui avion rusesc la granita cu Siria.

Conventia de la Montreux, semnata in 1936, garanteaza libera circulatie prin Bosfor si Dardanele, cu exceptia nevelor tarilor aflate in razboi cu Turcia.